ÜÇ FARKLI KOMPOZİTİN YAPAY TÜKÜRÜK ORTAMINDA FLOR SALINIM DEĞERLERİNİN İNCELENMESİ - Gülşen Can (European Annals of Dental Sciences, 2006)
Bu çalışmanın amacı, üç farklı yapıdaki kompozit dolgu maddesinin Charisma F, Solitaire,Tetric florür salınım özelliklerini suni tükürükortamında farklı sürelerde incelemektir.Disk şeklinde hazırlanan örnekler 7 mmçapında ve 2 mm yükseklik 24 saat , 7, 14, 21, 28gün, suni tükürük içerisinde 37°C de etüvde bekletildi. Sal›nan flor miktarlar› spesifik florid elektrodu kullan›larak ölçüldü. Veriler varyans analizinin ön şart›n› sağlamad›ğ›ndan parametrik olmayan non–parametrik yöntemler kullan›larak analiz edilmiştir. Sonuç olarak, tüm maddelerden flor sal›n›m›n›n ilk 24 saatte en yüksek düzeyde olduğu; izleyen günlerde ise zamana bağl› olarak azald›ğ› gözlendi. En düşük flor sal›n›m›, Charisma F de olurken bunu yüksek değerleri ile Solitaire ve Tetric takip etmiştir. Bütün materyallerde flor sal›n›m özelliği ayn›d›r. İlk zamanlarda yüksek daha sonra gittikçe azalan bir sal›n›m görülmüştür