Sestava anotacije s pomočjo teorije pripovedi - Aljoša Harlamov (Knjižnica, 2016)
Izvleček Promocija branja in knjig ter svetovanje pri izbiri bralcem sta skozi zgodovino dve od najpomembnejših nalog knjižničarja. Danes se tako prvo kot drugo pogosto seli na svetovni splet, kamor se je usmerila tudi pozornost javnosti oziroma uporabnikov knjižnice. Portal Dobreknjige.si je spletni priporočilni seznam, ki s svojo dostopnostjo, ažurnostjo in interaktivnostjo dopolnjuje siceršnjo knjižničarsko dejavnost. Po pregledu in raziskovanju posameznih zapisov na portalu smo izločili najpogostejše napake anotacij oziroma povzetkov vsebine proznih literarnih del, najpogosteje romanov: neločevanje med glavnimi in stranskimi dogodki, neločevanje med pripovedovalcem in literarno osebo itd. V članku zato prikažemo, kako nam lahko naratologija oziroma teorija pripovedi pomaga pri sestavljanju kvalitetne anotacije.