Çalışanların algılanan sosyal zekâlarının örgütsel iletişime etkisi - Necmiye Tülin İrge; Özlem Munise Kaynak; Ayşegül Özkan (Sakarya Üniversitesi İşletme Enstitüsü Dergisi, 2020)
Sanayi toplumundan bilgi toplumuna geçiş sürecinde örgütlerin varlıklarını sürdürebilmeleri için birçok farklı kaynağa ihtiyaç duyduğu bilinmektedir. Sürecin başlangıcında çalışanların görevlerini belirtmek için sözlü veya yazılı bir süreç olarak benimsenen iletişim; daha sonra bilgi toplumunda vazgeçilmez bir kavram haline gelmiştir. Sürekli ve hızlı değişen günümüz koşulları, hem işletmeleri bu duruma uymaya ve sürekli yenilik yapmaya zorlamakta, hem de yoğun bir rekabetle karşı karşıya bırakmaktadır. Böylesi zorlu bir süreçte, işletmelerin değişime ayak uydurması ve rekabet üstünlüğü sağlaması için en önemli kaynaklarından birisi de insan kaynağıdır. Burada temel hedef yöneticilerin çalışanlardan daha etkin sonuç almaları, ikinci hedef ise çalışan memnuniyet düzeyinin yükseltilmesidir. Bu doğrultuda örgütsel iletişimin önemi göz ardı edilmemelidir. Örgütsel iletişim örgüt içinde ve örgütün çevresi ile arasındaki her türlü bilgi ve fikir alışverişi olarak tanımlanmaktadır. Sosyal zeka ise, bireyin diğer bireyler ile ilişkilerinde, ilişkiyi anlamlandırma, duygusal bağ kurma, işbirliği yapabilme yeteneği ve sosyal etkileşim becerisi olarak ifade edilmektedir. Bu çalışmanın amacı çalışanların algılanan soysal zekalarının örgütsel iletişimlerine etkisinin basit ve çoklu doğrusal regresyon analizi ile belirlenmesidir. Bu çalışmaya konu olan değişkenler, temelinde etkileşimin yer aldığı sosyal zekâ ve örgütsel iletişimdir. Araştırma 2019 yılı Kasım-Aralık aylarında kolayda örneklem yöntemi ile ulaşılan 385 çalışan üzerinde uygulanmıştır. Anketlerden elde edilen veriler SPSS istatistik programı çıktıları ile yorumlanmış ve hipotezler test edilmiştir. Araştırma yöntemi olarak basit ve çoklu regresyon analizi yapılmıştır. Araştırmanın sonucunda çalışanların algılanan sosyal zekâlarının örgütsel iletişime etkisinin çok düşük olduğu tespit edilmiştir. Gelecekteki çalışmalar için yorum ve önerilere de yer verilmekte ve çalışmanın hem literatüre hem de sektörel alana katkı sağlayacağı düşünülmektedir.