Certifikacija šuma sa aspekta višenamjenskog korišćenja resursa i prostora na “Paljanskom” šumskoprivrednom području - Slavko Kujundžić (Glasnik Šumarskog Fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci, 2008)
Certifikacija šuma je opšteprihvaćen i dobrovolјan proces na globalnom nivou. Ima za cilј podizanje ekološke svijesti zaposlenih radnika upravlјača šuma, lokalnog stanovništva, privrednih organizacija i različitih cilјnih grupa koje obavlјaju privrednu djelatnost u okviru istog područja ili koriste opštekorisne funkcije šuma i šumskog zemlјišta. U toku korišćenja privrednih i opštekorisnih funkcija šuma, drugih resursa i prostora mogući su različiti konflikti. Ovaj rad treba dati odgovor koji su to lokaliteti od interesa za privredne organizacije na ,,Palјanskom'' šumskoprivrednom području sa aspekta resursa kojim gazduju i upravlјaju, odnosno kako smanjiti konflikte između različitih korisnika. Takođe, treba dati pregled lokaliteta i resursa različitih cilјnih grupa koji koriste opštekorisne funkcije šuma. Predloženi lokaliteti sa aspekta višenamjenskog korišćenja resursa i prostora trebaju se ravnopravno, konstruktivno i objektivno razmatrati od strane Gazdinstva u interesu očuvanja resursa i smanjenja konflikata na području.