Vypuštění ust. § 52 odst. 3 zákona o konkursu a vyrovnání aneb je vyrovnání ještě vyrovnáním? - Vladan Vala (Časopis pro Právní Vědu a Praxi, 1998)
V poslední době bylo často voláno po tom, aby zákon o konkursu a vyrovnání umožňoval dlužníkům jejich tzv. revitalizaci. Bylo tak zřejmě zapomínáno na skutečnost, že tento zákon vedle konkursu upravuje i vyrovnání, které má k revitalizaci sloužit. Je to zřejmě odrazem současného stavu právního vědomí, kdy většina podnikatelů, ale i mnoho právnicky vzdělaných osob, vůbec netuší, co je vyrovnání a jaké výhody skýtá. Tímto příspěvkem bych rád poukázal na zatím poslední novelu zákona o konkursu a vyrovnání, jenž nabyla účinnosti dnem 1. 6. 1996 a jejíž dopad na vyrovnání považuji za ne příliš šťastný.