Nohut yanıklık etmeni Ascochyta rabiei Pass Labr.’nin Solanapyrone üretiminin saptanmasında spektrofotometrik yöntemin kullanılması - F. Sara Dolar; Muharrem Türkkan (Journal of Agricultural Sciences, 2007)
Bu çalışmada Ascochyta rabiei’nin solanapyrone toxin üretiminin spektrofotometrik yöntemle tespiti ve toksin üretiminde en uygun günün belirlenmesini amaçlanmıştır. A. rabiei’nin üç izolatı Abk 3, Auk 7 ve Haypa 3 Czapek Dox sıvı besin ortamında 7, 14 ve 21 gün süreyle geliştirilmiş ve toxin C18 katı faz ekstraksiyon kartijleriyle ekstrakte edilerek acetonitril ile elute edilmiştir. Solanapyrone toksinlerinin kantitatif miktarlarının belirlenmesinde Agilent Specord 200 spektrofotometre kullanılmıştır. A. rabiei izolatlarının 7, 14 ve 21. günlerdeki solanapyrone A, B ve C üretim durumlarının birbirinden farklı olduğu görülmüştür. Üç izolatın da 7. gün ekstraksiyonlarında solanapyrone B ürettiği belirlenmiştir. Solanapyrone A’yı izolatlardan ikisinin düşük miktarda da olsa ürettiği ancak Auk 7 izolatının üretmediği tespit edilmiştir. 14. gündeki solanapyrone A miktarları 7. gündeki miktarlardan oldukça yüksektir. Bu da misel kitlesindeki artışı ile solanapyrone A miktarı arasında ilişki olduğunu göstermektedir. Ekstraksiyon yapılan günlerde her 3 izolatın da en çok solanapyrone C ürettiği belirlenmiştir. İstatiksel olarak bir kıyaslama yapıldığında üç izolatın solanapyrone A, B ve C üretimlerinin 14. ve 21. günler arasında bir fark olmadığı görülmüştür. Sonuç olarak A. rabiei’nin toksin ektraksiyonu için en uygun günün 14. gün olduğu saptanmıştır