برآورد نرخ بیکاری همراه با تورم غیر شتابان در استان‌های کشور رهیافت فیلترینگ داده‌ها - جواد حسین زاده; کامبیز هژبر کیانی; تیمور رحمانی; محسن مهرآرا (Quarterly Journal of Applied Theories of Economics, 2019)
این مقاله به بررسی روش‌های موجود برای تخمین نرخ بیکاری همراه با تورم غیر شتابان (NAIRU) در سطح استان‌‌‌های کشور می‌‌‌پردازد. در این مقاله از تکنیک‌های آماری و روش‌های فیلتریگ سری‌های زمانی جهت تخمین NAIRU برای اقتصاد ایران در طی دوره 1396-1381 استفاده شده است. در روش فیلترینگ باند- پس مشاهدات بسیاری را در ابتدا و انتهای از دست می‌دهیم، به همین جهت برای ارائه نتیجه‌گیری کلی، تنها از نتایج بدست آمده از دو روش فیلترینگ هودریک- پرسکات و کالمن استفاده شده است.  بعد از برآورد مدل، تفاوت نرخ بیکاری واقعی و نرخ بیکاری NAIRU برای استان‌‌‌ها محاسبه شده و با استفاده از آزمون‌‌‌های مختلف استان‌‌‌های کشور به لحاظ پایداری و ثبات در مقابل سیکل‌‌‌های تجاری رتبه بندی شدند. نتایج به دست آمده حاکی از روند نامنظم شکاف نرخ بیکاری واقعی و نرخ بیکاری NAIRU ایران در طی دوره 1381-1396 برای کل کشور و استان‌‌‌ها می‌باشد. همچنین بر اساس نتایج این مقاله استان‌‌‌های چهار محال و بختیاری، آذربایجان غربی، خوزستان، اردبیل و کرمانشاه به ترتیب بیشترین نوسانات را دارند و استان‌‌‌های قزوین، مازندران، سمنان، یزد و بوشهر به ترتیب با ثبات ترین استان‌‌‌ها در مقابل نوسانات اقتصادی هستند.