Honderdjarigen en hun betekenis voor de gerontologie - wja Goedhard (Tijdschrift voor Gerontologie en Geriatrie, 2024)
Het valt de doorsnee burger op dat er steeds meer oude mensen komen. Talrijk zijn de berichten en foto’s van feliciterende burgemeesters op bezoek bij 100-jarigen in hun gemeente. Inderdaad wordt er wereldwijd in de ontwikkelde landen vastgesteld dat het aantal zeer oude personen sinds 1970 spectaculair stijgt. De vastgestelde en gedocumenteerde maximum leeftijd van mensen steeg in circa 10 jaar van 112 tot 122 jaar1 . Het is dus niet meer dan logisch dat er vragen rijzen naar eventuele factoren die deze stijging zouden kunnen verklaren. Bij evolutionair lagere diersoorten is al vaak aangetoond dat bijvoorbeeld dieetrestricties de levensduur aanzienlijk kunnen verlengen. Zo is bekend dat ratten een hogere levensverwachting hebben dan gemiddeld, als er in de zoogperiode voedselrestricties werden toegepast2 .