Beşiktaş 10 No’lu Şer‘iyye Sicili’nin Tanıtımı ve Tasnifi - Emine Zeynep ÇAMLI (Vakanüvis Uluslararası Tarih Araştırmaları Dergisi, 2020)
Osmanlı tarihi çalışmalarında hem birinci el kaynak olması hem de zengin konu çeşitliliğiyle şer‘iyye sicilleri ön plana çıkmaktadır. İçerdiği kayıtlar özelde ait olduğu dönem ve bölgenin gündelik hayatını yansıtırken genelde Osmanlı Devleti’nin idarî, adlî, askerî, iktisadî, sosyo-kültürel mekanizmasına dair bilgiler sunmaktadır. Bu kayıtların değerlendirilmesi çeşitli konularda ve farklı disiplinlerde çalışmaların ortaya çıkmasına fırsat vermektedir. Ayrıca son zamanlarda mikro tarih alanında birçok çalışma için bilgi kaynağı yarattığı da bir gerçektir. Bu vesile ile şer‘iyye sicilleri esas alınarak yapılacak çalışmalara ufak bir katkıda bulunmak ümidiyle 980-983/1572-1575 zaman dilimine ait kayıtları içeren Beşiktaş 10 Numaralı Şer‘iyye Sicili seçilmiştir. Öncelikle sicilin tanıtımı yapılmış daha sonra içerdiği kayıtlar konularına göre tasnif edilerek özetleri çıkarılmıştır. Ortaya çıkan veriler ışığında devrin Beşiktaş kasabasındaki gündelik hayata dair fikir elde etme fırsatı doğmuştur.