ПІДХОДИ ДО ТАРИФНОГО РЕГУЛЮВАННЯ ПОСЛУГ АЕРОПОРТУ ДЛЯ АВІАЦІЙНИХ ПЕРЕВІЗНИКІВ - О. В. Горняк (Ринкова економіка: сучасна теорія і практика управління, 2020)
В статті досліджуються економічні аспекти державного регулювання рівня зборів та платежів для авіаційних перевізників з боку аеропортів в контексті політики щодо сталого розвитку авіаційної галузі на основі економічної ефективності та умов конкуренції на ринку послуг повітряного транспортування. Досліджено фінансово-економічні засади взаємовідносин між аеропортом та авіаційними перевізниками, встановлено роль держави у регулювання тарифів на збори за послуги аеропорту, визначено основні види процедур розрахунку, встановлення та координації тарифів. В статті розглянуто досвід Європейського Союзу щодо гармонізації процедури визначення тарифів на послуги аеропортів в контексті запровадження Спільного повітряного простору. Виокремлено три основних підходи до регулювання тарифної політики та вказано їх вплив на розвиток аеропортів та авіаційної галузі в цілому.