RELAȚIILE REPUBLICA MOLDOVA - ROMÂNIA ÎN CONTEXTUL CONFLICTULUI DIN UCRAINA - Svetlana CEBOTARI (Moldoscopie, 2023)
Agresiunea militară a Federației Ruse asupra Ucrainei din 24 februarie 2022 a accelerat nu doar relațiiile dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană, dar și relațiiile Republicii Moldova cu România. Deși pe parcursul celor trei decenii de independență Republica Moldova a avut cu România relații dinamice, ,,operațiunea specială” dusă de Federația Rusă în Ucraina a condiționat accelerarea dialogului politic moldo-român. Astăzi, accelerarea relațiilor dintre Republica Moldova și România este dictată, în special, de evenimentele din Ucraina, care au orientat vectorul politicii externe a Republicii Moldova către Uniunea Europeană ( UE). Prezentul articol are drept scop reliefarea principalelor aspecte prezente în relațiile dintre Republica Moldova și România în contextul conflictului din Ucraina. De asemenea, neam propus să reliefăm principalele aspecte ale dialogului moldo-român în contextul invaziei Federației Ruse în Ucraina pe toate dimensiunile: politico-diplomatic, comercial-economic, energetic, de apărare, și, inclusiv, dimensiunea socială. Evenimentele din Ucraina au condiționat fortificarea relațiilor moldo-române nu doar din perspectiva trecutului comun, a afinităților de neam, limbă și cultură, dar și din perspectiva orientării ireversibile a vectorului de politică externă a Republicii Moldova către Uniunea Europeană.