Farik-i Mümeyyizlik Muayenesi İçin Gönderilen Çocukların Biyopsikososyal Özellikleri - Nursel Gamsız Bilgin; Ayşe Avcı; Necmi Çekin; Bülent Savran (Adli Tıp Bülteni, 2001)
Suçlu çocukların sosyodemografik özellikleri, suçun risk faktörleri ve suçlu çocuklardaki psikiyatrik sorunlar günümüze kadar pek çok çalışmada yer almıştır. Bu çalışmanın amacı, Adana Adli Tıp Şube Müdürlüğü’ne gönderilen suçlu çocukların sosyodemografik özelliklerini ve bu özellikler ile depresyon, anksiyete ve kendini güven düzeyleri arasındaki ilişkileri belirlemektir. Yaşları 11-15 yaş arasında değişen 60 çocuk ve ergen çalışma kapsamına alındı. İlk görüşmede çocukların sosyodemografik özellikleri kaydedildi ve 29 çocuğa Beck Depresyon Envanteri (BDE), Çocuklar için Durumluk-Sürekli Kaygı Envanteri (ÇDSKE) ve Piers-Harris özgüven ölçeği uygulandı. En sık yaş 13 (%38.3)’dü. Suçun %30’u hırsızlık, %85.7’si mala yönelik suçtu. Annelerin ortalama yaşı 41.6'±6.6’dı. 39 (%65)’u herhangi bir eğitim almamıştı ve %90’ı ev hanımıydı. Babaların ortalama yaşları 46.5±7.0’di. 16 (%26.7)’sı herhangi bir eğitim almamıştı. 43 (%71.7)’ü işçiydi. Tüm veriler diğer çalışmalar ışığında tartışılacaktır.