STALIN AND THE RUSSIAN PEOPLE ... DEMOCRACY AND DICTATORSHIP IN CONTEMPORARY ROMANIA (VOL. 1-2) - Gheorghe Onișoru (Romanian Journal of Historical Studies, 2022)
Cele două volume Stalin și poporul rus… mapează procesul de comunizare care, în România, a urmat un model gândit până la ultimul detaliu la Kremlin, dar a avut și caracteristicile sale, izvorâte din particularitățile istoriei românești din prima parte a secolului XX. Abdicarea regelui Mihai I la sfârșitul lui 1947 și proclamarea Republicii Populare Române imediat după aceea nu pot fi înțelese fără studierea și analizarea celor peste două decenii de democrație interbelică și a perioadei tulbure a celui de-al Doilea Război Mondial.