İslam Dünyasına Gönderilen Misyon Elçisi Samuel Marinus Zwemer Ve İslam’a Bakışı - Muhammed Güngör (Dini Araştırmalar, 2014)
Samuel Marinus Zwemer, 19. yüzyılın sonlan ve 20. yüzyılın ilk yarısında Müs-lümanlara yönelik faaliyetleriyle önemli oryantalist misyonerler arasında yer almıştır. Başlattığı Arabistan Misyonerliğinden dolayı kendisine “İslam’a gönderilen elçi” denilmiştir. Ayrıca, Hıristiyan bakış açısıyla yazılan kitap ve makaleleriyle İslam ve Müslümanlar hakkında olumsuz bir imaj yaratmaya çalışmıştır. Özellikle İslam’daki Allah anlayışı, Hz. Muhammed ve Kur’an hakkındaki değerlendirmeleri İslam hakikatleriyle bağdaşmamaktadır. Zwemer, Allah’ı doğulu despot bir tanrı gibi betimlemiştir. Hz. Muhammed’in peygamber olmadığını iddia etmiş ve onu ahlâksız olmakla itham etmiştir. Kur’an’ın yanlışlarla dolu anlaşılmaz bir kitap olduğunu öne sürmüştür. Hıristiyan misyonerleri İslam dünyasında misyonerlik faaliyetlerinde bulunmaya teşvik eden Zwemer, gerek mücadelesi gerekse eserleri ile onlara ilham kaynağı olmuştur