LMP-1 ve Nazofaringial Karsinoma - Anggun İndah BUDİNİNGRUM; Achmad ROFİ'İ; Suharjono SUHARJONO; Fatchiyah FATCHİYAH (Cukurova Medical Journal, 2014)
Amaç: Bu çalışmanın amacı nazofaringial karsinomun litik fazı üzerine etkili olduğu düşünülen LMP-1, ile H2O2 , nitrozamin ve nikotinin gibi dış faktörler arasındaki etkileşimi belirlemektir. Materyal ve Metod: insan LMP-1 (GI: 343177335) aminoasid sekansı ile nikotin (ID: 89594), nitrozamin (ID: 37183) ve H2O2 (ID: 37183) nin yapısal içeriği The National center of Biotechnology Information'a ait veri tabanına göre açıklanmıştır. LMP-1 in 3 boyutlu yapısı SWISS-MODEL web ağı kullanarak tasarlandı. Hex 6,12 hedef moleküle öncülük etmesi için kullanıldı. LigPlus+1.4.4 software ile ligand detayları tarandı. Moleküler grafikler ve analizler PyMOL ile yapıldı. Bulgular: LMP-1 in H2O2 , nitrozamin ve nikotin ile etkileşimi vardır. LMP-1 in H2O2 etkileşimi için harcadığı enerji (-67,79 kj/mol), nikotin (-149,43 kj/mol) ve nitrozamin (-82,93 kj/mol) için kullanılandan daha düşüktür. LMP-1 ile H2O2 arasındaki etkileşimin türü Hidrojen bağı iken LMP-1 ile nitrozamin ve nikotin arasındaki etkileşim hidrofobik bağdır. Sonuç: LMP-1 H2O2 ile nitrozamin ve nikotine göre daha güçlü bağ kurar. Dış etken olan H2O2 nin LMP-1 i etkileyerek NPC li hastalarda litik enfeksiyon fazına geçişe neden olduğu tahmin edilmektedir.