Правове підгрунтя міжнародного військового співробітництва Збройних Сил України під час російсько-української війни (2014- 2023) - O.V. Turchak; Yu.V. Burakov; A.V. Posohova (Аналітично-порівняльне правознавство, 2023)
У статті проаналізовано правові засади міжнародного військового співробітництва Збройних Сил України в ході російсько-української війни. Його витоки сягають початку 2000-х рр. З початком російської агресії у 2014 році відкрився новий етап співробітництва з країнами-членами НАТО, котрий пов’язується з рішеннями Уельського, Варшавського та Брюссельського самітів. Міжнародне військове співробітництво з інституціями Європейського Союзу здійснювалося відповідно до Угоди про асоціацію з Європейським Союзом та пов’язаними з нею міжнародними нормативними актами. У 2014 році Збройні Сили України приєднались до Ініціативи взаємосумісності партнерів. Знаковим щодо розвитку такого співробітництва став Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо відмови України від здійснення політики позаблоковості» від 23 грудня 2014 р. Основною формою міжнародного співробітництва була участь Збройних Сил у міжнародних військових навчаннях. З цією метою щорічно приймалися нормативно-правові акти, що затверджували плани та участь у них. Активно розвивалася співпраця з оборонними відомствами Республіки Польща, країн Балтії, Великої Британії, Канади, Туреччини та ряду інших країн. Багатостороннє співробітництво здійснювалося в рамках Хартії про особливе партнерство, щорічного Робочого Плану співробітництва Збройних Сил України та Секретаріату Ради ЄС. Важливими програмними документами були Стратегія національної безпеки України (2015 р.) та Стратегія сталого розвитку «Україна-2020». Значним досягненням у розвитку відносин з НАТО стало надання Україні 12 червня 2020 р. статусу партнера з розширеними можливостями. Подальші міжнародні нормативні акти та внутрішнє законодавство розвивали підвалини військового співробітництва між Україною та країнами-членами НАТО і Європейського Союзу. Таким чином, слід констатувати, що Україною та її партнерами закладені дієві правові засади міжнародного військового співробітництва.