ZEMLJOPISNA IMENA KAO SPOMENIČKA BAŠTINA MATERIJALNE I DUHOVNE KULTURE - Petar Šimunović (Rasprave Instituta za Hrvatski Jezik i Jezikoslovlje, 1982)
U našoj starijoj onomastičkoj literaturi toponimi su kao jezični podaci najčešće bili predmetom etimoloških proučavanja kao i druge riječi. Ovaj rad ističe njihovu spomeničku vrijednost u tradicionalnoj materijalnoj i duhovnoj kulturi određenog kraja i određenih etnija, koje su stvarale imena, preuzimale ih i prilagođavale svojim jezičnim sustavima u međusobnom biološkom i jezičnom prožimanju.