BİR SOSYAL ETKİNLİK OLARAK EĞLENCE VE TELEVİZYON KONYA ÖRNEĞİ - Vedat Çakır (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 2005)
Teknolojik gelişmeyle birlikte hayatımıza giren en yaygın ve en etkili kitle iletişim aracıolan televizyon, her zaman diğer kitle iletişim araçlarından farklıbir konumda değerlendirilmiştir. Toplumsal ilişkilerin köklü değişimlere uğradığımodern toplum yapısıiçinde televizyon, gerek birey, gerekse toplum için bir çok işlevi yerine getirmektedir. Söz konusu işlevler kabaca; enformasyon, eğitim ve eğlence olarak belirlenmişse de, yapılan araştırmalar eğlencenin artan önemine dikkat çekmektedir. Bir çok araştırmacıve eleştirmen televizyonun varlık nedenini, insanlarıeğlendirmek ya da onlara hoşvakit geçirildiği duygusunu yaratmak, yani oyalamak olarak göstermektedir. Kullanımlar ve doyumlar yaklaşımıgeleneğinde yapılan bu çalışmada, televizyonun eğlendirici içeriklerine olan söz konusu bu yoğun talebin eğlence kültürü üzerindeki etkileri araştırılmaktadır. Bu amaçla, yapılan alan araştırmasında, televizyon izleme alışkanlıklarıve motivasyonlarıile eğlence amaçlıyerel topluluk katılımıarasındaki etkileşimler ele alınmaktadır. Araştırma sonucunda, televizyon izleme ile eğlence amaçlıyerel topluluk katılımıarasında negatif yönlü bir etkileşimin olduğunu gösteren veriler elde edilmiştir.