Planowanie partycypacyjne a przepływy informacji w controllingu - Tomasz Dyczkowski; Joanna Dyczkowska (Zeszyty Teoretyczne Rachunkowości, 2016)
W niniejszym artykule autorzy badają relacje między dwoma podejściami do planowania – partycypa-cyjnym i odgórnym – a przepływami informacji zarządczych w przedsiębiorstwach w ramach controllin-gu. W uzupełnieniu dotychczasowych rozważań teoretycznych i badań empirycznych prezentowanych w literaturze zwracają oni uwagę na partycypacyjność planowania nie tylko w ujęciu operacyjnym, ale też strategicznym. Wyniki prezentowane w artykule odnoszą się do dwóch badań prowadzonych w okre-sach od listopada 2010 r. do stycznia 2012 r. oraz od listopada 2013 r. do stycznia 2014 r. Badania prze-prowadzono w Polsce odpowiednio w 397 i 179 przedsiębiorstwach. Autorzy sformułowali dwie hipote-zy łączące planowanie partycypacyjne z przepływami informacyjnymi inicjowanymi odgórnie i oddolnie. Wartykule zastosowano podejście ilościowe, w tym analizę korelacji rang oraz aglomerację metodą Warda, które pozwoliły na analizy porównawcze nie tylko w odniesieniu do różnych podgrup organizacjiujętych w obu próbkach badawczych, ale także na porównania w czasie. Uzyskane wyniki potwierdziły pozytywny wpływ planowania partycypacyjnego na przepływy informacji zarządczych, zarówno te inicjowane odgórnie, jak i oddolnie. W szczególności planowanie partycypacyjne pozwala ograniczyć asymetrię informacyjną między kierownictwem naczelnym a pracownikami poszczególnych komórek funkcjonalnych.