Pomiar sprawności działania w zwinnych metodykach projektowania oprogramowania - Krzysztof Woźniak (Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie, 2015)
W artykule przedstawiono teoretyczno-metodologiczne rozważania dotyczące sprawności działania zespołów programistów realizujących projekty z wykorzystaniem zwinnych (agile) metodyk projektowania złożonych systemów informatycznych. Metodyki te we współczesnej literaturze informatycznej opisywane są jako uniwersalne rozwiązanie wszelkich problemów organizacyjnych, przed którymi stoją kierownicy dużych zespołów pracujących nad złożonymi projektami informatycznymi. Artykuł stanowi próbę odpowiedzi na pytanie, w jakim zakresie zwinne metodyki tworzenia oprogramowania spełniają przesłanki klasycznej metodologicznej sprawności działania. Stawiana jest teza, że nawet w przypadku ich stosowania, należy podejmować próby operacjonalizacji podstawowych parametrów opisujących sprawność i efektywność działania zespołów programistów. Umożliwi to kierownikom podejmowanie skutecznych decyzji, opierających się na faktach, a nie na przypuszczeniach i przeczuciach.