Bir Din Eğitimi Materyali Olarak Çocuk İncilleri - Sümeyra Bilecik (Marife Dini Araştırmalar Dergisi, 2014)
Dünya üzerindeki tüm dinler ilâhi öğretilerini kutsal metinlere dayandırmaktadır. İnsanın mensup olduğu dine ait temel kanunları, hüküm ve yargıları uygun biçimde benimseyip uygulamaya aktarması ancak bu metinleri doğru anlayabilmesiyle müm-kündür. Bunun yanında bir dine intisap etmiş kişi, dini, asıl kaynağından öğrenebil-mek için muhakkak dini metinlerle iç içe olmak durumundadır. Kutsal metinler, her din için yapısal ve içeriksel farklılıklar gösterse de hepsinin ortak özelliği, kendine has bir üslubu olmasının yanında hitap ettiği kitlenin belirli yaşlarla sınırlandırılmasıdır. Günümüzde hem Batı hem de İslam coğrafyalarında, ahlaki ve sosyal yozlaşmanın da etkisiyle dine dönüş hareketi başlamıştır. Bu doğrultuda din eğitimine verilen önemin artmasıyla kutsal metinlerin dili ve anlaşılabilirliği gündeme gelmiştir. Bu çalışmalar çerçevesinde, çocukları dinin kaynağıyla erken yaşlarda muhatap kılmak, dini öğre-tileri daha net ve Tanrısal ifadelerle anlamalarını sağlamak gayesiyle, vahyin çocuk-ların algı düzeyine uygun hâle getirilmesi hedeflenmiştir. Bu noktadan hareketle ça-lışmamızda Hıristiyan din eğitimcileri tarafından ‘Çocuk İncilleri’ temasıyla hazır-lanmış yayınlar, içerik, üslup, resimlemeler, oyun ve etkinlikler kapsamında incelen-miştir. Yapılan araştırma sonucunda İncil ayetlerinin çocuğun algı düzeyine uygun hâle getirilerek verildiği sonucuna ulaşılmıştır.