12-14 YAŞ GRUBU HENTBOL VE TENİS PERFORMANS SPORCULARIN FİZİKSEL ANTROPOMETRİK VE MOTORİK ÖZELLİKLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI - Berat KOÇYİĞİT; Erkan ÇİMEN; Seydi KARAKUŞ (Sportif Bakış Spor ve Eğitim Bilimleri Dergisi, 2018)
Araştırmanın amacı 12-14 yaş grubu hentbol ve tenis performans sporcuların fiziksel antropometrik ve motorik özelliklerinin karşılaştırılmasıdır. Araştırmaya dâhil olan grupların sürat performanslarını fotosel cihazı ile esneklik ölçümleri otur-uzan testi, el pençe kuvvetleri el dinamometresi, anaerobik güçleri dikey sıçrama jump metre, antropometrik ölçümlerinden çevre ölçümleri mezura ve deri altı yağ ölçümlerinde ise skinfold kaliper cihazları kullanarak alınmıştır. Verilerin analizleri için SPSS 17 paket programı kullanılmış ve grupların fiziksel ve motorik özellikleri arasındaki farklılıkları belirleyebilmek için bağımsız örneklem t- testi kullanılmıştır. Araştırmaya katılan hentbol ve tenisçilerin yaş, boy uzunluğu, vücut ağırlığı ve sporcu yaşları parametreleri arasında sadece sporcu yaşları arasında anlamlı farklılık bulunmuştur. Grupların esneklik, 10m 30m sürat değerleri ve derialtı yağ ölçümünden suprailiak parametrelerinde tenisçilerin lehine p<0,05, motorik özelliklerden; şınav, mekik, dikey sıçrama ve sağ ayak sıçrama kuvvetleri p<0,05, çevre ölçümü olarak da kalça, uyluk ve calf değerlerinde hentbol branşındaki sporcuların tenisçilere oranla anlamlı farklılıklar tespit edilmiştir. Sonuç olarak; tenis ve hentbol branşındaki sporcuların esneklik ve sürat performansları değerlendirilirken tenisçilerin daha iyi oldukları, kuvvet değerleri ve antropometrik özellikleri ise hentbolcuların daha iyi oldukları gözlemlenmiştir. Bu farklılıkların spor branşının gerektirdiği farklı fiziksel özellikler ve antrenman programlarından kaynaklandığı düşünülmektedir.