گزارش علمی کوتاه: برهمکنش تنش شوری و اشعه گاما بر جوانه زنی و رشد گیاهچه گلرنگ (Carthamus tinctorius L.) - سمانه لاله; محسن موسوی نیک; مهدی فیروزآبادی; زهرا شریفی (تنش های محیطی در علوم زراعی, 2014)
امروزه کاربرد تکنیکهای هستهای به ویژه اشعهی گاما در تولید گیاهان مقاوم به شوری نقش مهمی را ایفا میکند. این آزمایش در دو مرحله اجرا شد. مرحله اول بررسی جوانهزنی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی و مرحله دوم رشد اولیهی گیاهچه به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک کامل تصادفی با سه تکرار که در دانشکدهی کشاورزی دانشگاه بیرجند انجام گرفت. از سه رقم گلرنگ KW9، IL111 و اصفهان 14 و شش دز صفر، 50، 100، 200، 300 و 400 گری اشعهی گاما و پنج سطح شوری صفر، 3، 6، 9 و 12 دسیزیمنس بر متر کلرید سدیم استفاده گردید. نتایج آزمایش نشان داد که پاسخ ارقام گلرنگ در برابر اشعه گاما و شوری متفاوت بود. شوری موجب کاهش طول ریشهچه و ساقهچه، وزن خشک ریشهچه و ساقهچه، تعداد و سطح برگ و هدایت روزنه شد. وزن خشک ریشهچه در دز 50 گری و در سطوح شوری 3 و 6 دسیزیمنس بر متر و در دز 100 گری در تمامی سطوح شوری افزایش یافت. دزهای 300 و 400 گری اشعهی گاما موجب کاهش صفات رشد در ریشهچه و ساقهچه ی گلرنگ شدند. با توجه به نتایج به دست آمده از آزمایش میتوان نتیجه گرفت که دزهای کمتر از 200 گری در گلرنگ توانایی تولید گیاه مقاوم به شوری را دارند.