Welbevinden, functionele performantie en persoonlijke controle bij ouderen thuis en in het woonzorgcentrum - G. Van Roosmalen; Alfons Marcoen (Tijdschrift voor Gerontologie en Geriatrie, 2023)
Deze studie maakt deel uit van een breder onderzoek naar de effecten van opname in een woonzorgcentrum op functionele performantie en mogelijkheden tot succesvol ouder worden. Thuiswonenden en bewoners van woonzorgcentra werden vergeleken op een aantal indicaties van succesvol ouder worden, met name levenstevredenheid, positief en negatief affect en lichamelijk en sociaal welbevinden. In de twee woonsituaties werd het verband nagegaan tussen de verschillende dimensies van welbevinden en functionele performantie op alle levensdomeinen (huishouden, zelfzorg en vrije tijds- en sociale activiteiten) en persoonlijke controle over hulp bij dagelijkse activiteiten. De data werden verzameld over heel Vlaanderen via een gestructureerd interview met 74 thuiswonenden en 79 bewoners van woonzorgcentra. Beide groepen bleken wat welbevinden betreft enkel te verschillen op lichamelijk en sociaal welbevinden. Actief zijn op vrije tijds- en sociaal gebied en op zelfzorgvlak hing samen met welbevinden zowel bij thuiswonenden als bij woonzorgcentrumbewoners. Huishoudelijke taken waren een last voor thuiswonenden, maar activiteit op dit gebied correleerde positief met welbevinden in het woonzorgcentrum. Persoonlijke controle was niet gerelateerd aan welbevinden in de thuissituatie, wel in het woonzorgcentrum. ‘Niet kunnen’ als reden voor hulp was negatief gerelateerd aan welbevinden, net als ‘zelf kiezen’ voor hulp bij zelfzorg. Zelf kiezen voor hulp en overcompensatie op huishoudelijk vlak, droegen positief bij tot welbevinden.