تأثیر تمرینات پیلاتس، تی.آر.ایکس و ترکیبی بر تحکیم حافظة حرکتی زنان میان‌سال: دورة پیگیری یک ماهه - فریده آذرپی; امیر شمس; مهدی نمازی زاده (مطالعات روان‌شناسی ورزشی, 2021)
هدف کلی پژوهش حاضر بررسی تأثیر تمرینات پیلاتس، تی.آر.ایکس و ترکیبی بر تحکیم حافظة حرکتی و دورة پیگیری یک ماهه بود. در یک طرح نیمه تجربی تعداد 40 زن میانسال با دامنة سنی 30 تا 50 سال و بدون داشتن سابقة انجام تمرینات پیلاتس و تی.آر.ایکس به طور در دسترس انتخاب و به طور تصادفی به چهار گروه تی.آر.ایکس، پیلاتس، ترکیبی (تی.آر.ایکس + پیلاتس) و کنترل تقسیم شدند. در مرحلة پیش آزمون تمامی گروهها یک ایپوک 5 بلوک تمرینی (هر بلوک شامل 10 مرتبه اجرای الگوی هشت آیتمی2R4R3R1R) آزمون زمان عکس‌العمل زنجیره‌ای متناوب ‌را انجام دادند. سپس گروه‌های تجربی به مدت هشت هفته، هر هفته سه جلسه و هر جلسه 60 دقیقه تمرینات مخصوص به خود را انجام دادند. آزمودنی‌های گروه کنترل نیز در این دوره زمانی تمرینات روزمره خود را داشتند. بلافاصله پس از پایان جلسات تمرین، پس آزمون و یک ماه بعد آزمون پیگیری مشابه با پیش آزمون به عمل آمد. برای تحلیل مراحل مختلف پژوهش، از آزمون‌های آماری تحلیل واریانس یک راهه و آزمون‌ تعقیبی توکی در سطح معناداری 0.05p < استفاده شد. نتایج نشان داد تمرینات پیلاتس و ترکیبی در پس آزمون و تمرینات پیلاتس در دورة پیگیری یک ماهه بر تحکیم حافظة حرکتی زنان میان‌سال تأثیر معناداری دارد. با توجه به نتایج پژوهش حاضر می‌توان نتیجه گرفت انجام تمرین پیلاتس باعث ارتقای تحکیم حافظه حرکتی زنان میان‌سال می‌شود. در خصوص تأثیر فعالیت‌ هوازی (مانند تمرین پیلاتس) بر تحکیم حافظة حرکتی، بحث‌های زیادی مطرح شده است. اگر چه محققان اظهار نموده‌اند ساز و کارهای زیربنایی آن به‌طور قطعی مشخص نشده است، اما فرض بر این است در پی انجام فعالیت هوازی تغییرات مهمی در مغز انسان رُخ می‌دهد. بنابراین این عوامل برای حفظ عملکرد شناختی و ارتقای تحکیم حافظه مؤثر هستند که احتمالاً تمرینات پیلاتس تأثیر بیشتری بر آنها دارد