Faiz Teorileri Üzerine Bir İnceleme: Finansal İstikrarsızlık Hipotezinin Temel Dayanağı - İsmail Seyrek; Zekeriya Mızırak (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 2009)
Bu çalışma belli başlıfaiz teorilerini karşılaştırmalıolarak incelemektedir. Faizin tarihsel gelişim ve seyrine kısaca değinildikten sonra literatürde çok sayıda faiz teorisi olmasına rağmen çalışma esasen belli başlıüç faiz teorisini incelemektedir. Bu teoriler Böhm-Bawerk faiz teorisi, Fischer ve Keynes tarafından ileri sürülen teorilerdir. Keynes’in faiz teorisi eksik bir teoridir. Bu sebeple faiz olgusunu analitik olarak ispatlamaktan uzaktır. Böehm-Bawerk ve Fisher’in teorilerine gelince genel olarak yöneltilen temel itiraz tam öngürülebilirlik varsayımıile ilgilidir. Bireyler belli bir süre için sahipliğinden vazgeçtikleri servet ya da varlığa karşılık geriye belli bir miktar fazlayıfaiz olarak talep etmelerini gerektirebilecek pozitif bir zaman tercihine sahip olabilmeleri ihtimaline rağmen, ileri sürülen teorik çerçevede belirsizlik veya tesadüfülik orijınal yatırımda belli bir getiriyi sağlayacak sabit belli bir şekle sahip üretim imkanları dönüşüm eğrisinin var olduğunu varsayım olarak kabul eden borç alıcıtarafta sermayenin sabit bir zaman fiyatıolduğu haklılığınıgeçersiz kılar. Bu çalışma faize dayalıfinans işleminde fon sağlayıcıile fon kullanıcıarasında geliştirdiği tesadüfi dengesizlik kavramıyla finansal istikrarsızlık teorisi arasında bir bağkurmaktadır. Buna göre kapitalist finansal istikrarsızlığın temel kaynağıfaize dayalıfinans yönteminden kaynaklanan tesadüfi dengesizlik olgusudur.