GRAVİTE VERİLERİ İLE TÜRKİYE'NİN KABUK YAPISININ İNCELENMESİ - Selim ARSLAN; Uğur AKIN; Atakan ALACA (Bulletin of the Mineral Research and Exploration, 2010)
Bu çalışmada daha önce ölçülen Türkiye rejyonal gravite verileri kullanılmış ve jeoloji-tektonik-yükseklik ilişkilerini incelemek amacı ile Türkiye'nin izostazik haritası, serbest hava anomali haritası, Bouguer anomali haritaları elde edilmiş, yükseklik ile karşılaştırmaları yapılmıştır. Dünyanın kabuk kalınlığı için, T=32-0.08g bağıntısı kullanılmıştır. En iyi ilişki, +0.65 katsayısı ile Bouguer anomalisinden elde edilmiş, ilişki fonksiyonu Y=-72E+7.77 olarak bulunmuştur. Türkiye'nin kabuk kalınlığı, en sığ 31.4 km ve en derin 50 km olarak kestirilmiştir. Bunun yanı sıra, Türkiye'nin tektonik birlikleri incelenerek bölgeler arasındaki ilişki eşitlikleri hesaplanmıştır.