ФОНЕТИКО-ОРФОГРАФІЧНА ТА МОРФОЛОГІЧНА ВАРІАНТНІСТЬ ПРИВІЛЕЇВ КИЇВСЬКОМУ МІСЬКОМУ МАГІСТРАТУ - V. Titarenko; L. Yashchuk (Вісник Київського національного лінгвістичного університету. Серія: Філологія, 2022)
У статті проаналізовано варіантні написання на фонетико-графічному та морфологічному рівнях. Багато варіантних написань відображають у тексті різноманітні фонетичні явища (рефлексацію *ě, асиміляцію, дисиміляцію, спрощення, м’якість / твердість приголосних тощо) і становлення морфологічних норм української мови староукраїнського періоду (відмінювання іменних частин мови, дієслова та ін). Предметом мовознавчого аналізу слугують грамоти Київського магістрату, видані на підтвердження магдебурзького права м. Києву (з 1544 по 1659 рр.) польськими правителями. Збірка, яка нині знаходиться в ЦДІАУ м. Києва (ф. 62, оп. 1, спр. 1), уміщує привілеї, скопійовані для власної потреби К. Кричевцем у першій половині XVIII ст. Укладені привілеї староукраїнською мовою відповідного періоду, але частина з них є перекладом із латинської та польської мов. Залишається невідомим, чи власник колекції копіював з уже перекладених грамот, чи замовляв переклад А. Троцині й М. Якгельницькому, які записані перекладачами під документами. Мовні хитання наявні як у формах тих самих слів, так і в різних словах, непоодиноко різні варіантні написання трапляються поряд, на одній сторінці. Вивчивши різномаїття паралельних форм у досліджуваному джерелі, виокремлюємо причини їх появи: відсутність унормування правописних особливостей, зокрема передавання окремих звуків, незавершеність мовних процесів на той час у мові, збереження традицій та вплив живомовної стихії, взаємовпливи фонетичної і морфологічної систем церковнослов’янської, польської мов з українською. У пам’ятці виявлено взаємодію систем названих мов, яка виражена в хитаннях у різних відображеннях на письмі: рефлексації сонорних у середині слова, зміни сонорних на початку слова, рефлексів *dj, *tj, *gt / *kt, *je на початку слова, варіантність закінчень у відмінюванні іменників, прикметників, дієслів тощо.