Finansowanie szkolnictwa wyższego w świetle wybranych teorii ekonomicznych - Barbara Grabińska (Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie, 2015)
Celem artykułu jest zaprezentowanie głównych teorii ekonomicznych powiązanych z finansowaniem szkolnictwa wyższego: teorii kapitału ludzkiego, teorii przedsiębiorstwa (organizacji) oraz ekonomii sektora publicznego. Ekonomia kapitału ludzkiego znajduje zastosowanie w badaniu oddziaływania różnych czynników finansowych i niefinansowych na decyzje ludzi dotyczące podjęcia studiów w szkołach wyższych. Zastosowanie teorii przedsiębiorstwa prowadzi do poprawy efektywności w edukacyjnym procesie produkcji. Natomiast dorobek ekonomii sektora publicznego jest wykorzystywany w określaniu stopnia interwencji państwa w finansowanie szkolnictwa wyższego.