Механізм призначення тимчасових заходів у спорах щодо тлумачення або застосування Конвенції ООН з морського права - P. Halimurka (Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія Право, 2023)
Стаття оглядає передумови та обставини розроблення Конвенції ООН з морського права в контексті створення системи вирішення міжнародних морських спорів. З’ясовано, що прийняття Конвенції ООН з морського права було результатом комплексного політичного процесу та тривалих переговорів на Третій Конференції ООН з морського права. Одним із результатів вказаної Конференції було заснування Міжнародного трибуналу з морського права та Палати зі спорів, пов’язаних із морським дном як частини Трибуналу. Після цього в статті аналізуються окремі норми, які утворюють систему обов’язкового вирішення спорів щодо тлумачення або застосування Конвенції ООН з морського права. Встановлено, що основними принципами системи вирішення спорів, утвореної Конвенцією ООН з морського права є принцип мирного вирішення спорів та принцип обов’язкового вирішення спорів. Розглянуто винятки із застосування обов’язкових процедур для вирішення спорів щодо тлумачення або застосування Конвенції ООН з морського права. Основою частиною статті є окреслення меж та особливостей механізму призначення тимчасових заходів у спорах, що стосуються тлумачення або застосування Конвенції ООН з морського права. З’ясовано певні спільні риси та відмінності між положеннями, якими регулюються тимчасові заходи у праві Міжнародного суду ООН, з одного боку та Конвенції ООН з морського права, з іншого. Встановлено обов’язковість тимчасових заходів, що призначаються відповідно до статті 290 Конвенції ООН з морського права. Виявлено можливість виникнення різних ситуацій щодо призначення тимчасових заходів на підставі пункту 5 статті 290 Конвенції в залежності від ступеня згоди між сторонами спору. Розкрито юрисдикційні особливості призначення тимчасових заходів Міжнародним трибуналом з морського права від імені ще не сформованого відповідно до Додатка VII чи VIII Конвенції ООН з морського права арбітражу, зокрема поріг визначення юрисдикції prima facie. Дотично наводяться висновки Міжнародного трибуналу з морського права та окремих ad hoc арбітражів щодо юрисдикційних аспектів призначення тимчасових заходів.