SPORUN ULUSLARARASI POLİTİKADAKİ ETKİSİ - Timuçin Kodaman; Hasan Fatih Seval (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 2015)
Spor, geçtiğimiz yüzyılda etkileri giderek artan en önemli olgulardan biridir. İlk başlarda sadece yerel çapta ve çok küçük bir azınlık tarafından gerçekleştirilen spor aktiviteleri, önce Olimpiyat oyunlarının ve sonra diğer organizasyonların (özellikle futbol organizasyonlarının) da yardımıyla adeta tüm dünyayı etkisi altına almıştır. Dünya üzerinde demokrasi, serbest piyasa ve hatta özgürlük gibi olgulardan dahi daha yaygın olan spor, günümüzde küreselleşmenin etkisinin en somut örneğidir. Durum böyleyken, sporun gerek yerel gerekse bölgesel ve uluslararası politikaya etkisi oldukça geniştir. Bu çalışmada, spor ile siyaset arasındaki ilişki ve bunun ulusal ve uluslararası alandaki etkisi araştırılacaktır. Çalışmada somut örnekler, etkileri göz önünde bulundurulduğunda doğal olarak, olimpiyatlar ve futbol ağırlıklı olacaktır. Çalışmanın amacı,  uluslararası spor organizasyonlarında, devletlerin (veya onların temsilcisi olan takımların ve sporcuların) takındığı tavırların ve davranışlarının, devletlerin uluslararası politikalarıyla paralel olup olmadığını anlamak ve spor uluslararası siyaset ilişkisini ortaya koymaktır.