STUDIUL SPECTROFOTOMETRIC AL COMPUŞILOR COORDINATIVI AI COBALTULUI(II), NICHELULUI(II) ŞI CUPRULUI(II) CU TIOSEMICARBAZONA ALDEHIDEI 5-(METILENTRIMETILAMONIU)SALICILICE - USM ADMIN (Studia Universitatis Moldaviae: Stiinte reale si ale naturii, 2016)
Tiosemicarbazona aldehidei 5-(metilentrimetilamoniu)salicilice ([H2L]Cl) are structură ionică, este solubilă în apă şi formează cu ionii de cobalt(II), nichel(II) şi cupru(II) compuşi coloraţi caracterizaţi spestral prin maximum de absorbţie la 390 nm, 373 nm şi 375 nm, respectiv. Raportul molar de combinare metal:ligand este 1:1 pentru cupru şi nichel şi 1:2 pentru cobalt. Prin studiul spectrofotometric au fost determinate condiţiile optime de formare a complecşilor, absorbtivitatea molară şi stabilitatea speciei dominante. În baza studiului realizat a fost propusă o metodă de determinare a conţinutului de cupru şi cobalt cu reactivul ionic nou. Cuvinte-cheie: compus coordinativ, cupru, cobalt, proprietăţi optice, tiosemicarbazonă.