Osmanlı Vakanüvislik Geleneğinde Türk Dilinin Evrimi - Ferhad Turanly (Vakanüvis Uluslararası Tarih Araştırmaları Dergisi, 2017)
Makalede, Türk yazılı anıtların meydana çıkması, ayrıca Arap işaretleriyle yazılan Türk-Osmanlı vakâyiᶜ-nâmeleri geleneklerinin evrimi ve gelişimi ele alınmaktadır. Bu gibi yazılar Ukrayna topraklarında milli-tarihsel gelişmelerin süreçleri hakkındaki bilgileri de içermektedir. Bu meselenin araştırılmasıyla ilgili bir sıra dilsel ve tarihsel terimlerin de doğru değerlendirilmesi önem taşımaktadır. Söylenilmesi gereken hususlardan biri de geleneksel Türkçenin Kırım Yurdu’nda edebi dil olarak kullanılmasıdır. Türk-Osmanlı elyazmaları, XVI. yüzyılın ortasından XVIII. yüzyılın ikinci çeyreğine kadar Ukrayna Kazak Hatmanlığı dönemine ait özel bilgileri ihtiva etmektedir. Ayrıca vurgulanması gerekir ki, çağdaş Türkolojide Osmanlıca geleneksel Türkçenin bir türü olarak Türkî ( تُرْكىِ ) veya lisan-ı Türkî Osmanî (عُثْمَانِى تُرْكِى لِسَانِى ) adları altında da kullanılmıştır.