Візуальна спокуса музики XXI століття - Жак Амблард (Сучасне мистецтво, 2019)
З початком нового століття традиційні художні категорії піддалися метаморфозам. Образотворче мистецтво в деяких творах стало використовувати звук. Трохи пізніше, особливо з 2010 року, деякі композитори, симетрично, ніби в «контратаці», почали розробляти інсталяції, тобто твори, розраховані на візуальне сприйняття. У наш час візуальний аспект в музичних творах розвивається все активніше. Чеський композитор Ондрей Адамек, можливо, досяг найбільшої популярності, створюючи свої «Повітряні машини» — справжні музичні скульптури. Паскаль Дюсапен нещодавно завершив свою стару фантазію про тотальне мистецтво в чудовій інсталяції «Тисяча плато» (2014). Чи свідчать ці приклади про початок злиття мистецтв? Або про кінець кожного з них?