Uloga i značaj državnih službenika u ostvarivanju prava građana na lokalnu samoupravu u Federaciji Bosne i Hercegovine - Jasmin Hušić (Zbornik Radova Pravnog Fakulteta u Splitu, 2017)
U radu se daje kratak pregled ustavnog uređenja Bosne i Hercegovine i Federacije Bosne i Hercegovine te položaja lokalne samouprave u vertikalnom ustroju vlasti. Pored toga, tretira se pitanje organizacije i nadležnosti jedinica lokalne samouprave. U radu se obrađuje pitanje prava na lokalnu samoupravu koju garantira Ustav Federacije Bosne i Hercegovine. Fokus istraživanja je usmjeren na službeničko pravo u Federaciji Bosne i Hercegovine, odnos političkih struktura prema službeničkoj profesionalnoj neovisnosti i ulogu i značaj koji državni službenici treba da imaju u postupcima ostvarivanja građanskih prava, odnosno prava na lokalnu samoupravu. Autor ukazuje na nužnost harmonizacije kantonalnog zakonodavstva iz oblasti službeničkog prava sa federalnim zakonodavstvom, te potrebu utemeljenosti službeničkog prava na načelima i dostignutim standardima u Europskoj uniji.