De glemte forbindelsene<subtitle>Forholdet mellom den norske og jugoslaviske arbeiderbevegelsen i perioden 1946–1956</subtitle> - Marina Durovic-Andic (Arbeiderhistorie, 2023)
Tema for denne artikkelen er samarbeidet mellom norsk og jugoslavisk arbeiderbevegelse i perioden 1946–1956. Søkelyset på er på landenes faglige hovedsammenslutninger. Ved å undersøke både norske og jugoslaviske kilder ser jeg på forskjeller og likheter og partenes standpunkter gjennom den kalde krigen. Artikkelen framhever de viktigste virkningene av kontaktene: Etablering av sterkere bånd mellom hovedsammenslutningene; den gradvise tilnærmingen og besøksutvekslingene mellom landene, som etter hvert ble flyttet til parti- og forbundsnivå. Artikkelen vil også vise hvordan den jugoslaviske fagbevegelsen fikk hjelp fra den norske Landsorganisasjonen til å slutte seg til internasjonale organisasjoner, og at formannen Konrad Nordahl spilte en viktig rolle i denne sammenhengen. Avslutningsvis behandler artikkelen Det norske Arbeiderpartis holdning til Jugoslavia etter at Milovan Ðilas, kanskje den fremste pådriveren for samarbeid, ble arrestert og fengslet.