Právní povaha samosprávných vyhlášek obcí - Stanislav Kadečka (Časopis pro Právní Vědu a Praxi, 1998)
Samosprávné vyhlášky obcí jsou závažným instrumentem právní regulace a projvem na územní samosprávu jako součásti záklaladních práv a svobod. Již prozatímní obecní zřízení (z. č. 170/1849 ř. z.) zakotvilo tezi "základem svobodného státu je svobodná obec". Charakter právní povahy těchto vyhlášek má přímý vliv i na právní postavení občanů, jejich práva a povinnosti v právním státě.