Recenzja monografii Prawo zarządzania środowiskiem – aspekty sprawiedliwości ekologicznej, pod red. Macieja Nyki i Tomasza Bojar-Fijałkowskiego, Wydawnictwo Fundacja Rozwoju Uniwersytetu Gdańskiego, Gdańsk 2017, ISN B 978–83–7531–287–4 - Anna Haładyj; Anna Barczak (Acta Iuris Stetinensis, 2017)
Przedłożona do recenzji publikacja jest rezultatem konferencji naukowej „Sprawiedliwość ekologiczna w gospodarce, energetyce i administracji”, połączonej ze Zjazdem Katedr Prawa Ochrony Środowiska, której organizatorem był Wydział Prawa i Administracji Uniwersytetu Gdańskiego oraz Pomorski Instytut Naukowy im. prof. Brunona Synaka. Obrady połączone zostały z obchodami jubileuszu pracy prof. dr hab. Janiny Ciechanowicz-McLean. W konferencji wzięło udział 100 przedstawicieli 23 ośrodków naukowych, sądów administracyjnych i organów ochrony środowiska, nie dziwi więc, że liczne opracowania zgłoszone do publikacji podzielono na dwa tomy.