O metodologiji istraživanja hrvatskih predslavenskih toponima - Dubravka Ivšić Majić (Folia Onomastica Croatica, 2019)
Predslavenski toponimi najstariji su sloj hrvatske toponimije, a predslavensko podrijetlo ponekad se pripisuje i toponimima koji ne pripadaju toj skupini. U radu je riječ o kriterijima za određivanje pripadnosti toponima predslavenskomu sloju. Kriteriji se raščlanjuju i potkrepljuju primjerima, a dijele se na ling- vističke (potvrđenost u antičkim vrelima, etimologija, posuđivanje u starijemu razdoblju, paralelna tvorba) i nelingvističke (veličina i važnost referenta, arheološki nalazi). Ističe se razlika u metodološkim pristupima pri istraživanju predslavenskih toponima posvjedočenih u antičkim vrelima u odnosu na one posvjedočene u mlađim vrelima. Kriteriji za pripisivanje predslavenskomu sloju toponima koji su potvrđeni samo u mlađim vrelima proizlaze iz sustavne obrade hrvatskih toponima posvjedočenih u antičkim vrelima i tako utvrđenih zakonitosti. Posebna se pozornost obraća na načine na koje je očuvan imenski kontinuitet predslavenskih toponima.