Yağlı Kâğıt Katlama İle Pisagor Teoremine Ulaşma - Sevin Demirci; Emine Gaye Çontay (Araştırma Temelli Etkinlik Dergisi, 2023)
Bu çalışmada bir dizi adımla Pisagor Teoremi’ne ulaşmayı içeren yağlı kâğıt katlama etkinlik görevi tasarlanmıştır. Çalışmanın başlıca amacı, öğrencilerin tümdengelimsel akıl yürütme ve mantıksal çıkarımın rolüne ilişkin anlayış kazanarak Pisagor Teoremi’ne yağlı kâğıt katlama etkinlikleri ile ulaşmalarıdır. Bunun yanısıra, üç farklı etkinlik içeren yağlı kâğıt katlama görevinin yararlı olup olmadığının gözlenmesi ve öğretmenlerin yağlı kâğıt katlama görevini yakından tanımaları amaçlanmıştır. Etkinlik bir devlet okulunda öğrenim gören 20 dokuzuncu sınıf öğrencisi ile yürütülmüştür. Yağlı kâğıt katlama etkinlik görevi öğrencilerle üç hafta boyunca toplam altı ders saatinde gerçekleştirilmiştir. Öğrenciler yağlı kâğıt katlama görevinde, çalışma kağıtlarında bulunan adımları uygularken katlama aşamasında zorluk yaşamamışlar; fakat genel olarak cebirsel işlemleri yapmada ve bildikleri kavramları matematiksel olarak ifade etmeye çalışırken zorlanmışlardır. Öğrencilerin etkinliği uygulama sürecinde istekli ve keyif alarak etkinliğe katıldıkları gözlenmiştir. Yağlı kâğıt katlama görevinin teoremin niçin doğru olduğunu anlamalarını sağladığı ve açıklayıcı bir ispat niteliğinde olması açısından anlamlı öğrenmeyi destekleyici katkısı olduğu görülmüştür.