Роль корекції психоемоційних розладів у пацієнтів із лійкоподібною деформацією грудної клітки - S.M. Yaroslavska; S.P. Kryvopustov; G.V. Saltykova; V.D. Pismennyi; N.S. Boyko (Сучасна педіатрія: Україна, 2023)
Лійкоподібна деформація грудної клітки (ЛДГК) - одне з найпоширеніших вроджених деформацій грудної клітки. Для багатьох пацієнтів цей дефект є джерелом значного психологічного стресу. Цей дистрес найчастіше виникає в підлітковому віці та може призводити до тривожності, зниження самооцінки та відсторонення від соціальної діяльності, що значно впливає на якість життя пацієнтів. Необхідність операції часто супроводжується психологічною травмою пацієнта, особливо це складно переноситься дітьми. Існує декілька підходів для зниження рівня передопераційної тривожності, і психологічній корекції відводиться значна роль.