Якість вищої освіти: порівняльний аналіз поглядів зарубіжних і вітчизняних науковців - Руслан Кубанов (Порівняльно-педагогічні студії, 2014)
У статті розглянуто підходи зарубіжної педагогіки до визначення поняття «якість вищої освіти» на підставі об’єктивістського, релятивістського підходів і концепції розвитку. Висвітлено також позицію вітчизняних науковців щодо сутності якості вищої освіти. Встановлено взаємозв’язок між поняттями «якість вищої освіти» та «якість професійної підготовки». Зокрема, автором визначено, що науковці різних країн розрізняють поняття «якості вищої освіти» у широкому та вузькому значеннях. Як результат звуження поняття «якість вищої освіти» виникає поняття «якість професійної підготовки», яке можна розглядати на різних рівнях: перший рівень – планування навчання, коли певні уявлення про заплановану якість підготовки закладаються в освітні програми з кожного предмета; другий – етап реалізації освітніх програм у навчальному процесі; третій – оцінка якості результатів здійсненого навчального процесу. Таким чином, якість професійної підготовки студентів розглядається в дослідженні як глибоке засвоєння спеціально відібраного, структурованого теоретичного матеріалу з основ спеціальності для набуття студентами професійних умінь і навичок та формування необхідних особистісних професійних якостей у ході спеціально організованого, професійно спрямованого навчального процесу. У висновках зазначено, що дослідження підходів зарубіжних і вітчизняних науковців щодо сутності якості вищої освіти дають змогу констатувати пріоритетність цього питання у модернізації системи професійної підготовки відповідно до вимог сучасності.