Шорсткість поверхні нових самозмащувальних антифрикційних композитів для поліграфічних машин при боразоновому шліфуванні - Тетяна Анатоліївна Роїк; Олег Анатолійович Гавриш; Юлія Юріївна Майстренко; Владислав Павлович Соловйов; Krzysztof Jamroziak (Технологія і техніка друкарства, 2023)
Стаття представляє результати досліджень з впливу режимів тонкого боразонового шліфування на формування параметру шорсткості Ra циліндричних робочих поверхонь нових антифрикційних композитних деталей на основі утилізованих і регенерованих шліфувальних відходів швидкорізальної сталі Р6М5 з додаванням твердого мастила CaF2, що призначені для оснащення вузлів офсетних циліндрів друкарської техніки. Експерименти виконувались застосовуючи крупно- і дрібнозернисті боразонові круги на гумово-бакелітній GB1, бакелітній В1, керамічній К1 та металевій М1 зв’язці. Показано, що основні закономірності формування параметру шорсткості Ra співпадають при плоскому, круглому зовнішньому та внутрішньому боразоновому шліфуванні нових композиційних деталей. Виявлено, що на параметр шорсткості поверхні Ra суттєво впливають зернистість ріжучого інструменту, матеріал зв’язки боразонового кругу та режими тонкого боразонового шліфування. Показано, що, знаючи зернистість боразонового шліфувального кругу, можна розрахувати параметр шорсткості Ra і впевнитись у тому, що вибраний інструмент забезпечить вимоги до якості робочих поверхонь композитних деталей тертя. Мінімізація параметру шорсткості поверхні Ra до величин 0,215–0,375 мкм забезпечується використанням шліфувальних кругів з боразону Во зернистістю 14–28 мкм на гумово-бакелітній зв’язці за мінімальних режимах різання — поздовжньої подачі Vв, поперечної подачі Sпоп. і глибини різання t. Робочі поверхні нових самозмащувальних композитів, які оброблені за визначеними режимами тонкого боразонового шліфування, сприяють швидкому припрацьовуванню контактної пари через утворення на ділянках контакту самозмащувальних антизадирних плівок, що забезпечує мінімізацію інтенсивності зношування вузла. Одержані результати відкривають можливості для істотного поліпшення стабільності і надійності роботи важконавантажених вузлів тертя друкарської техніки, чому сприяють високі параметри якості поверхонь композитних деталей після боразонового тонкого шліфування.