Koroner Arterlerin Anormal Orijinleri ve Ani Ölüm Bir Olgu Işığında Sol Ana Koroner Arterin Anormal Orijini - Deniz Oğuzhan Melez; Arzu Akçay Turan; Esat Şahin; Ferah Karayel; İbrahim Üzün (Adli Tıp Bülteni, 2008)
Ani ölüm nedenleri arasında en önemli grubu kardiyovasküler kaynaklı ölümler oluşturmaktadır (%90). Amerika Birleşik Devletleri’nde her yıl 300.000 ile 400.000 arasında ölüm, kayıtlara ani kalp ölümü olarak geçmektedir. Ani kalp ölümlerinin büyük bölümünü koroner arter kaynaklı ölümler oluşturmakta olup, bu grup içerisinde aterosklerotik koroner arter hastalıkları ilk sırada yer almaktadır. Bununla birlikte koroner arter anomalilerinin daha önce kalp hastalığı öyküsü olmayan gençlerde, özellikle egzersiz sırasmda ani ölümlere yol açabildiği bilinmektedir. Koroner arterlerde izlenen morfolojik anormallikler, klinik olarak önem taşımayan minör değişikliklerden, hayatı tehdit eden major anomalilere dek değişen geniş bir Spektrum oluşturmaktadır. Bu anomaliler arasmdan yalnızca bazı alt gruplar ani ölüm nedeni olabilmektedir. Koroner arter anomalileri ile ilgili en ciddi risk taşıyanlar, bir ya da her iki ana koronerin sağ sinüsten kaynaklandığı ve arterin aorta ile pulmoner arter arasmdan geçtiği tablolardır. Bu çalışmada; daha önce herhangi bir semptom ya da bulgunun tanımlanmadığı, 21 yaşında, egzersiz sonrası ani olarak ölen olgu değerlendirilmiştir. Sol ana koroner arterin sağ aortik sinüsten kaynaklandığı saptanan olguda, sol ana koroner arter, aort ve pulmoner arter arasmdan geçerek interventriküler sulkusa girmektedir. Ani kalp ölümü açısından yüksek risk taşıyan bu koroner arter anomalisine ait morfolojik ve patolojik özellikler, olguya ait bulgular ışığında yeniden ele alınmaktadır.