MÁTYÁS ANTALT, A TANÁRT, AZ ELMÉLETTÖRTÉNÉSZT KÖSZÖNTJÜK 90. SZÜLETÉSNAPJA ALKALMÁBÓL - KATALIN SZABÓ (Köz-gazdaság, 2020)
Nekem jutott az a megtisztelő feladat, hogy születésnapja alkalmából sok ezer tanítványa és sok száz kollégája nevében méltassam munkásságát, szóljak Mátyás Antalról, mint tudósról, mint tanárról, és mint emberről. Életművének fényében a feladat több mint kihívás. Roger Martin du Gard-t egy hasonló alkalommal, arra kérték, hogy írjon Lev Tolsztojról egy méltatást. Így kommentálta a felkérést: „Miért nem mindjárt azt kérték, hogy írjak valamit a világmindenségről, de röviden.” Nos, a mátyás antali életműről sem könnyű röviden szólni. Nem is vállalkozom az életmű bemutatására, inkább csak néhány gondolatot szeretnék elmondani az ünnepelt munkásságával kapcsolatban, amelyek – ha mozaikképekben is – de talán felvillantják tudósi teljesítményét és tanári habitusát.