Wybrane aspekty funkcjonowania Dorosłych Dzieci Alkoholików w życiu społecznym - Barbara Kałdon (Seminare, 2022)
W artykule postawiono pytania dotyczące znaczenia rodziny w życiu człowieka oraz dysfunkcji związanych z rodziną. Autor omawia uwarunkowania powstawania Zespołu Dorosłych Dzieci Alkoholików związane z dzieciństwem i dorastaniem w rodzinie z alkoholizmem problemy z alkoholem. Dorosłe życie takich dzieci często opiera się na szeregu irracjonalnych i destrukcyjnych przekonań, które pozwoliły im przetrwać traumę z dzieciństwa. Zwykle opierają swoje życie na trzech podstawowych zasadach: nie mów, nie czuj, nie ufaj. Ta grupa ludzi charakteryzuje się szeregiem specyficznych cech i zachowań, które mają istotny wpływ na ich społeczne funkcjonowanie. Ponadto problemy w relacjach interpersonalnych i obraz siebie dotykające Dorosłe Dzieci Alkoholików utrudniają im budowanie intymnych relacji. Wśród osób dotkniętych tym Syndromem możemy wyróżnić trzy modele (dzieci z żelaza, dzieci z plastiku i dzieci ze szkła) z trzema skojarzonymi wzorami zachowań.