EFECTUL BIOPREPARATULUI DIN HIPPOPHAE RHAMNOIDES L. ASUPRA UNOR COMPONENTE SANGVINE LA ŞOBOLANUL ALB DE LABORATOR PE FONDALUL DIABETULUI EXPERIMENTAL - USM ADMIN (Studia Universitatis Moldaviae: Stiinte reale si ale naturii, 2022)
Cercetările date au accenuat rolul fitopreparatelor atât în profilaxia unor patologii cu evoluție cronică, cât și utilizarea lor ca mijloace bioactive imunomodulatoare. Administrarea acestui biopreparat a redus glicemia, a influențat secreţia de insulină, a normalizat numărul leucocitelor, limfocitelor, monocitelor, granulocitelor în complicaţiile acute şi cronice ale diabetului experimental. Cuvinte-cheie: diabet experimental, biopreparat, leucocite, glucoză, insulin, sistem imunitar.