İlmü’l-Hadis Beyne Menhecey Cumhuri’l-Ulemâ ve’z-Zâhirîyeti’l-Muasira - Hüsamettin Kaya (Artuklu Akademi, 2020)
Ziyâd Ali Cûde tarafından Ürdün Darü’l-Feth li’d-Dirâsât ve’n-Neşr’de 2017/1439 yılında ISBN: 978-9957-23-441-6 numarasıyla yayımlanan bu eser, hadis ilmi çerçevesinde, cumh’urü’l-ulemanın ve çağdaş Zâhirîlerin usul ve yaklaşımlarını karşılaştırmalı ve eleştirel bir şekilde ele almaktadır. Bu eser, bir mukaddime (önsöz), çağdaş Zâhirîlerin cumh’urü’l-ulemâya muhalafet ettiği on sekiz konu, sonuç ve kaynakçadan oluşmaktadır.Eseri değerlendirmedeki metodumuz, önce yazarın öne sürdüğü fikir ve buna bağlı olarak ele aldığı konular hakkında bilgi verilmesi; daha sonra bu fikir ve konuların doğruluğunun ve objektifliğinin değerlendirilmesi şeklinde olacaktır. Yazar, eserin mukaddimesinde eseri yazma amacından söz etmektedir. Ancak amacını ve endişelerini dile getirmeden önce, âlimleri muhaddisler ve fakihler olmak üzere ikiye ayırmaktadır. Muhaddisleri ise hadis usul ve kaidelerine uygun hareket eden cumhur hadis uleması ve hadis ilminde sadece lafızların zâhirîni baz alarak hareket eden Zâhirî muhaddisler şeklinde bir ayrıma tabi tutmakta ve eserini bu ayırım özelinde telif etmektedir