Mikroliteratura mikrojęzyka mikrospołeczności. Wilamowice, Fliöra-Fliöra i ich literatura - Tomasz Wicherkiewicz (Litteraria Copernicana, 2019)
Artykuł omawia twórczość Floriana Biesika (o rodzimym przydomku Fliöra-Fliöra, stanowiącym też jego pseudonim literacki) –  najbardziej do tej pory znanego pisarza i twórcy literackiego języka wilamowskiego (wymysiöeryś). Jego postać i literackie dzieła omówiono na tle fenomenu, dziejów i mikrojęzyka Wilamowic – miejscowości położonej w południowej Polsce i stanowiącej unikalną enklawę etnolingwistyczną pogranicza germańsko-słowiańskiego. Metodologiczne tło szkicu stanowił koncept „literatur mniejszych” Deleuze’a i Guattariego (1975), a jego kontekst uzupełniono o wzmianki na temat wcześniejszych utworów literackich po wilamowsku i Wilamowic dotyczących, jak i najważniejszych zjawisk literackich towarzyszących współczesnej rewitalizacji języka wilamowskiego. Mowa w tym kontekście o współczesnej twórczości Tymoteusza Króla (Tiöma fum Dökter) oraz o odgrywającej szczególną ostatnio rolę twórczości przekładowo-dramatycznej przedstawianej na scenie amatorskiego teatru Ufa fisa w/z Wilamowic(ach).