Termiczne pory roku w rejonie Czesławic k. Nałęczowa (1963–2005) - Krzysztof Bartoszek; Mieczysław Cichoń (Agronomy Science, 2008)
W pracy przedstawiono zmienność dat początków oraz długości 6 termicznych pór roku na obszarze Płaskowyżu Nałęczowskiego w wieloleciu 1963–2005. Do najbardziej zmiennych pór roku w wieloleciu należały zima i przedwiośnie. Odchylenia standardowe dat ich począt-ku wynosiły odpowiednio ok. 18 i 21 dni, a długości ok. 29 i 17 dni. Wiosna i jesień były bardziej stabilne – zarówno w długości, jak i w datach początku. Charakteryzowały się zbliżoną średnią długością w wieloleciu (57 i 58 dni), która zależy głównie od długości lata w danym roku. Lato było najdłuższą porą roku (96 dni) – w rejonie Czesławic zaczyna się przeciętnie pod koniec maja.